Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
  • Google Play Uygulamamız

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu Nedir? 11 Başlıkta CFTC Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyonlar ve swaplar gibi türev piyasalarını düzenleyen bağımsız bir federal kurumdur. 1974 yılında kurulan CFTC, yatırımcıları manipülasyon ve dolandırıcılıktan korumak için çalışır. CFTC, fintech ve kripto paralar gibi yeni finansal teknoloji ürünleriyle ilgili düzenleyici zorluklarla da karşı karşıyadır.

ABD Emtia Vadeli İşlemler

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), ABD’deki vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyonlar ve swaplar gibi türev piyasalarını düzenleyen bağımsız bir federal kurumdur. 1974 yılında kurulan CFTC, rekabetçi ve verimli piyasaların teşvik edilmesi ve yatırımcıların manipülasyon ve dolandırıcılıktan korunması amacıyla çalışır. CFTC, Başkan tarafından atanan ve ABD Senatosu tarafından onaylanan beş komisyon üyesi tarafından yönetilir. CFTC’nin ana bölümleri arasında Swap ve Risk Bölümü, Piyasa Katılımcıları Bölümü, Piyasa Gözetimi Bölümü, Veri Bölümü ve Yaptırım Bölümü yer almaktadır. Kurum, geleneksel emtia ürünlerinin yanı sıra fintech ve kripto paralar gibi yeni finansal teknoloji ürünleriyle ilgili düzenleyici zorluklarla da karşı karşıyadır.

CFTC Nedir?

CFTC, ABD’deki vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyonlar ve swaplar gibi türev piyasalarını düzenleyen bağımsız bir federal kurumdur. CFTC’nin hedefleri arasında rekabetçi ve verimli piyasaların teşvik edilmesi ve yatırımcıların manipülasyon, kötüye kullanım ticaret uygulamaları ve dolandırıcılıktan korunması yer alır. CFTC, 1974 yılında Emtia Borsası Yasası (CEA) ile kurulmuştur.

CFTC Nedir

CFTC, Başkan tarafından atanan ve ABD Senatosu tarafından onaylanan beş komisyon üyesinden oluşur. Komisyon üyeleri beş yıllık, kademeli olarak yenilenen görev sürelerine sahiptir. Başkan, bu komisyon üyelerinden birini başkan olarak atar ve aynı anda görev yapan komisyon üyelerinden üçünden fazlası aynı siyasi partiden olamaz.

Bu beş komisyon üyesi tarım, enerji ve çevre piyasaları, küresel piyasalar, piyasa riski ve teknoloji gibi konulara odaklanan komitelerde görev yapar. CFTC ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasındaki işbirliğine odaklanan bir komite ise aktif değildir. Komite üyeleri, belirli sektörleri, trader’ları, vadeli işlem borsalarını, emtia borsalarını, tüketicileri ve çevre gruplarını temsil eder.

Emtia Borsası Yasası

1936 yılında kabul edilen ve o zamandan beri birkaç kez değiştirilen CEA, CFTC’nin çalıştığı yasal çerçeveyi belirler. Bu yasa kapsamında, CFTC’nin 17. Başlık, I. Bölüm, Kodlu Federal Düzenlemeler’de yayınlanan düzenlemeleri oluşturma yetkisi vardır.

CFTC Bölümleri

CFTC organizasyonu, Başkan ve Komisyon Üyeleri Ofisi ile kurumun 13 operasyonel bölümü ve ofisinden oluşur. CFTC’nin beş ana bölümü Swap ve Risk Bölümü, Piyasa Katılımcıları Bölümü, Piyasa Gözetimi Bölümü, Veri Bölümü ve Yaptırım Bölümü şeklindedir.

Swap ve Risk Bölümü

Swap ve Risk Bölümü’nün (DCR) rolü CFTC’nin CEA kapsamında tüm işlemlerin finansal bütünlüğünü sağlama ve türev piyasalarında sistemik riski önleme sorumluluğunu yerine getirmesini sağlamaktır. DCR, türev swap operasyonlarının tüm işlemlerini denetler ve dört alt bölüme ayrılmıştır:

  • Swap Politikası
  • İncelemeler
  • Risk Gözetimi
  • Uluslararası ve Yurtiçi Swap Girişimleri

DCR’nin başlıca sorumlulukları arasında şunlar yer alır:

  • DCO’larla ilgili düzenlemeler, emirler, yönergeler ve diğer düzenleyici iş ürünlerini hazırlamak
  • DCO kayıt başvurularını, düzenleyici muafiyet veya istisna taleplerini ve kural başvurularını incelemek ve Komisyon’a bu konularla ilgili tavsiyelerde bulunmak
  • DCO kurtarma planlarını ve kapanış planlarını Komisyon düzenlemeleriyle uyumlu olarak incelemek
  • Yıllık risk değerlendirmeleri yaparak hangi DCO’ların inceleneceğini ve risk bazlı incelemede ele alınacak konuları belirlemek
  • Sistemik olarak önemli DCO’ları (SIDCO) yılda en az bir kez incelemek

Piyasa Katılımcıları Bölümü

Ekim 2020’de oluşturulan Piyasa Katılımcıları Bölümü (MPD), Swap Satıcıları ve Aracı Gözetimi Bölümü ile Müşteri Eğitim ve Bilgilendirme Ofisi’nin birleşmesi sonucu oluşmuştur. MPD’nin başlıca sorumlulukları CFTC’nin türev piyasalarında işlem yapan, ticaret yapan, yatırım yapan ve danışmanlık yapan kayıtlı kurumlarını denetlemek ve Amerikan halkını CFTC’nin düzenlediği türev piyasaları hakkında eğitmektir.

MPD beş alt bölüme ayrılmıştır:

  • Baş Hukuk Müşaviri Ofisi
  • İnceleme Ofisi
  • Yönetilen Fonlar ve Finansal Gereklilikler Ofisi
  • Kayıt ve Uyum Ofisi
  • Müşteri Eğitim ve Bilgilendirme Ofisi

MPD’nin başlıca sorumlulukları arasında şunlar yer alır:

  • Aracıları ve belirlenmiş özdenetim kuruluşlarını incelemek
  • Aracıların kayıt standartlarını korumak
  • Komisyon’a kural koyma konusunda uzmanlık sağlamak
  • Aracılar için zamanında ve net yorumlar ve rehberlik sağlamak

Piyasa Gözetimi Bölümü

Piyasa Gözetimi Bölümü (DMO), CFTC tarafından düzenlenen türev piyasalarının ve bu türevlerin işlem gördüğü borsaların ve tesislerin istikrarını ve piyasa yapısını denetlemekle sorumludur. DMO’nun başlıca işlevlerinden biri, adil, verimli ve canlı türev piyasalarını teşvik etmek için CFTC düzenlemelerinin geliştirilmesi ve uygulanmasıdır.

DMO beş alt bölüme ayrılmıştır:

  • Baş Hukuk Müşaviri Ofisi
  • Uyum Ofisi
  • Piyasa İstihbaratı Ofisi
  • Piyasa İnceleme Ofisi
  • Ürün İnceleme Ofisi

Veri Bölümü

Veri Bölümü (DOD), Ekim 2020’de CFTC’nin yeniden yapılandırılması sonucu oluşturulmuştur ve önceki Piyasa Gözetimi Bölümü (DMO) ve ek analiz işlevlerinden sorumlu olarak görev yapar.

DOD’nin dört temel işlevi vardır:

  • Veri kalitesini, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamak için piyasa katılımcıları, CFTC’nin operasyonel bölümleri ve sektörle işbirliği yapar.
  • Verileri hem Komisyon içinde hem de dış kaynaklardan birleştirerek ekonomik ve piyasa koşullarının en net resmini oluşturur ve veri odaklı politika yapımını bilgilendirir.
  • Veriye dayalı kültür oluşturmak için mükemmeliyet merkezlerini yönetir, iç ve dış teknoloji danışma gruplarına katılır ve veri konularında eğitim sağlar.
  • Analiz, görselleştirme ve operasyonel yazılım geliştirme süreçlerini yürütür veya bilgilendirir.

Yaptırım Bölümü

Yaptırım Bölümü (DOE), CEA ve CFTC düzenlemelerinin ihlallerini tespit etmek, araştırmak ve kovuşturmakla görevlidir.

DOE, dolandırıcılık, Komisyon’a yanlış beyanda bulunma, bozucu ticaret uygulamaları, kötüye kullanma, manipülatif veya aldatıcı araç kullanma, fiyat manipülasyonu, yanlış raporlama, muhasebe ihlalleri, kayıt ve yeterlilik ihlalleri, gerekli kayıtları tutmama veya sunmama, gerekli raporları yapmama, bir kaydın gözetim eksikliği, iş davranış standartlarına uyumsuzluk ve yasadışı borsa dışı faaliyetler gibi potansiyel ihlalleri araştırmaktadır.

DOE ayrıca dava geliştirme ve denemelerinde ABD Savcılık Ofisleri, diğer federal ve eyalet sivil ve hukuk uygulama ajansları ve uluslararası yetkililere yardım eder.

CFTC’nin Düzenlediği Alanlar

CFTC, ABD türev piyasalarını düzenler. Bu, emtia vadeli işlemleri, opsiyonlar ve swaplar piyasalarını ve tezgah üstü (OTC) piyasalarını içerir. Kurum tüm bu piyasaları yeterince denetlemek için şu organizasyonları düzenler: Vadeli işlem ticaretine ev sahipliği yapan belirlenmiş sözleşme piyasaları ve katılımcıların swap alıp satmalarına izin veren swap icra tesisleri.

CFTC’nin Swap ve Risk Bölümü, opsiyonlar swap kurumu gibi türev swap organizasyonlarını (DCO) izlemekten sorumludur. OCC, dünyanın en büyük DCO’sudur ve CFTC’nin yetki alanı altında faaliyet gösterir.

Dodd-Frank Yasası tarafından oluşturulan swap veri depoları da CFTC tarafından düzenlenir.

Aracılar

CFTC ayrıca tüm aracılar, vadeli işlemler, swaplar ve opsiyonlar ile ilgilenirken başkaları adına ajan olarak hareket eden kuruluşları düzenler. Bu aracılar arasında şunlar bulunur:

  • Yatırımcı katkılarını birleştirerek vadeli işlemler ve emtia piyasalarında ticaret yapan emtia havuzu operatörleri.
  • Emtia ve vadeli işlemler piyasaları için yatırım danışmanlığı sağlayan emtia ticaret danışmanları.
  • Herhangi bir emtianın gelecekteki teslimatı için satın alma veya satma emrini kabul eden vadeli işlemler komisyon tacirleri.
  • Müşteri ile doğrudan ilişkisi olan ancak kat zemin operasyonu ve ticaret yürütme işini başka bir vadeli işlemler tacirine devreden tanıtım brokerları.
  • Swap komisyoncuları olarak hizmet veren, swap piyasalarında piyasalar oluşturan veya karşı taraflarla swap sözleşmeleri yapan swap satıcıları.

CFTC’nin Önündeki Zorluklar

CFTC, geleneksel emtia ürünlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin düzenleyicisi olarak tarihsel rolünden, 21. yüzyılın dijital çağında yeni zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. CFTC’nin karşılaştığı yeni zorluklardan biri, finansal teknoloji (fintech) ürünleri ve Bitcoin (BTC) gibi kripto paralarla ilgilidir. CFTC özellikle 2017’de CME Group’ta işlem gören bir Bitcoin vadeli işlem sözleşmesine onay vermesiyle büyük ses getirmiştir.

Dahası CFTC, zaman zaman kripto paralarla ilgili çeşitli uyarılar yapmıştır. Örneğin CFTC’nin web sitesinde “Birçok çalışma ve haber raporu, büyük bir sayıda İlk Para Teklifi’nin (ICO’lar) dolandırıcılık olduğunu veya temel ürünlerin veya hizmetlerin vaat edilen performansa ulaşamadığını göstermektedir. Dolandırıcılık tahminleri ICO’ların yüzde 5’inden yüzde 80’ine kadar değişmektedir.” notu yer almaktadır.

Fintech, dünya genelinde finansal piyasaları inovasyonla yönlendirmektedir. Bu yeni teknolojiler, bulut bilişim ve algoritmik ticaretten, dağıtık defterlere, yapay zeka ve makine öğrenmesine, ağ kartografisi ve diğer birçok alana kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bu teknolojiler CFTC’nin düzenlediği piyasalar ve kurumun kendisi üzerinde önemli veya hatta dönüşümsel bir etki potansiyeline sahiptir. CFTC, bu ortaya çıkan inovasyonun denetiminde aktif bir rol oynamayı planlamaktadır.

Özetle CFTC, finansal piyasaların düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu tür bir düzenleme ve düzenleyiciler olmadan, piyasa katılımcıları kötü niyetli bireyler tarafından dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalabilir ve sonuç olarak sermaye piyasalarına olan güvenlerini kaybedebilirler. Bu da sermaye piyasalarını, finansal kaynakları en hak eden üretim araçlarına ve verimli ekonomik faaliyetlere etkin bir şekilde tahsis etme konusunda etkisiz hale getirebilir ve yatırımcılar, tüketiciler ve toplumun zararına olabilir. Kurumun karşılaştığı yeni zorluklara karşı başarılı olup olmayacağını zaman gösterecektir.

Sorumluluk Reddi: Bu makale yalnızca bilgi amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto paralara yatırım yapmak yüksek risk içerir ve herkes kendi araştırmasını yapmalıdır. Kriptofoni.com ve yazarları bu bilgilerin doğruluğu veya eksiksizliği konusunda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

En güncel Bitcoin, altcoin ve genel kripto para gelişmelerinden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Whatsapp, Telegram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızı takip edin!