Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
  • Google Play Uygulamamız

Akıllı Sözleşme Nedir, Ne İşe Yarar? 12 Başlıkta Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşme, bilgisayar programları tarafından tanımlanan ve Blockchain üzerinde değiştirilemez kod olarak kaydedilen kendiliğinden işleyen sözleşmedir. Bu sözleşme, avukatlar ve finansal kurumlar gibi üçüncü taraflara ihtiyaç duymadan, otomatik ve güvenilir şekilde çalışır. Akıllı sözleşme, hız, maliyet ve güven avantajlarıyla birçok sektörde devrim yaratma potansiyeline sahiptir.

Akıllı sözleşme, bilgisayar programları

Akıllı sözleşme, bilgisayar programları tarafından tanımlanan ve Blockchain üzerinde değiştirilemez kod olarak kaydedilen kendiliğinden işleyen sözleşmedir. Geleneksel sözleşmenin aksine, avukatlar ve finansal kurumlar gibi üçüncü taraflara ihtiyaç duymadan, otomatik ve güvenilir şekilde çalışırlar. Bitcoin ve Ethereum gibi Blockchain’lerde kullanılarak finansal işlemlerden dijital kimlik yönetimine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilirler. Akıllı sözleşmenin sınırlamaları arasında öznelik, değişiklik yapma zorluğu ve gerçek dünya verilerine erişim ihtiyacı bulunur. Gelecekte akıllı sözleşme hız, maliyet ve güven avantajlarıyla birçok sektörde devrim yaratması beklenmektedir.

Akıllı Sözleşme Nedir?

Akıllı sözleşme, bir bilgisayar programı tarafından tanımlanan ve yürütülen, anlaşmanın şartlarının ve icrasının değiştirilemez kod olarak Blockchain üzerinde kaydedildiği kendiliğinden işleyen bir sözleşmedir.

Geleneksel olarak, bir sözleşme, iki veya daha fazla taraf arasında vaatlerin ve/veya hizmetlerin değiş tokuşunu içeren bir anlaşmadır ve bu anlaşmanın genellikle birçok parçası vardır. Örneğin bir vaat (örneğin, parasal bir ödeme) başka bir vaat veya hizmet karşılığında değiş tokuş edilebilir veya bir hizmet başka bir hizmet karşılığında değiş tokuş edilebilir.

Akıllı Sözleşme vs Geleneksel Sözleşme

Son imzaladığınız geleneksel sözleşmeyi düşünün. Parça kağıt ve iki tarafın imzası dışında başka ne gerekliydi? Genellikle avukatlar, sözleşmenin dilini yazmak ve gerektiğinde uygulanmasını sağlamak için gereklidir. Bir sözleşme ihlal edildiğinde, genellikle bir yargıç, bir mahkeme salonu ve diğer maliyetli kaynaklar gereklidir. Büyük finansal işlemler gibi durumlarda, örneğin ev satın almak, bir emanetçi kullanmak yaygındır. Emanetçi, her iki tarafın da belirlenen koşulları karşılamasına kadar fonları elinde tutan üçüncü bir taraf olarak görev yapar.

Bu bağlayıcı anlaşmaları yapmak için gerekli olan tüm bu aracılar ve kaynaklar bir maliyet getirir, ayrıca bu kurumların kendi görevlerini sadakatle yerine getireceğine duyulan güven de gerekir. Bu ortamlarda kullanılan her kaynak zaman kullanır, yani sözleşmenin işlenmesi günler veya haftalar alabilir.

Akilli Sozlesme Nedir

Akıllı Sözleşmenin Temel Özellikleri

Değiştirilemezlik

Bir akıllı sözleşme yazılıp yürütüldüğünde, değiştirilemez ve böylece kalıcıdır. Blockchain’i çalıştıran bilgisayarlar yani düğümler sözleşmenin aynı kopyasını sakladığından, sözleşmede değişiklik yapmak ağdaki konsensüs olmadan imkansızdır.

Güvensizlik

Her akıllı sözleşme aynı zamanda kendi kendine yeterlidir, yani avukatlar ve finansal kurumlar gibi diğer faktörlere bağlı değildir. Dış etkiyi ortadan kaldırmak, her seferinde aynı sonucun beklenebileceği anlamına gelir, dış güven gerektirmez. Sonuç olarak en karmaşık işlemler bile insan müdahalesine ihtiyaç duymadan saniyeler veya dakikalar içinde gerçekleştirilebilir.

Akıllı Sözleşmenin Blockchain Üzerindeki Rolü

Akıllı sözleşme, Blockchain teknolojisinin kalbi ve ruhudur. Bitcoin akıllı sözleşmesi, Bitcoin Blockchain’inde belirli kurallara uyarak işlem yapmak ve bu işlemleri halka açık Bitcoin defterine kaydetmek üzere tasarlanmıştır.

Ethereum akıllı sözleşmesi ise kendi Blockchain’inde çalışan diğer akıllı sözleşme (programlar veya merkeziyetsiz uygulamalar olarak da bilinir) desteklemek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Bu uygulamalar, Solidity ve Vyper gibi sözleşme yazma işlemlerini destekleyen programlama dilleri ile yazılır.

Ethereum Akıllı Sözleşme Örneği

Ethereum akıllı sözleşmesini Golem (GNT) platformu üzerinden örnekleyelim. Golem, bilgisayar gücü için bir pazar yeri oluşturur. Golem’in akıllı sözleşmesi, topluluktan bir ücret karşılığında bilgisayar kaynakları talep edebilmeyi sağlar. Ağ, talep edenin fonlarını ve sağlayıcının görevlerini tamamlamasını onayladıktan sonra şartlar yerine getirilir ve sözleşme yürütülür: Talep eden, kaynaklarını sunanlardan bilgisayar gücü alır ve GNT, hizmetlerini sunan hesaplara otomatik olarak aktarılır. Önceden belirlenmiş koşulların tümü karşılanmazsa, sözleşme yürütülmez.

Akıllı Sözleşmenin Sınırlamaları

Öznelik

Akıllı sözleşmenin işlevselliği, koduna yazılmış olanlarla sınırlıdır. Eğer bir sözleşmede herhangi bir öznelik veya esneklik gerekliliği varsa bu durumu sözleşme tasarımına dahil etmek zor olabilir.

Değişiklik Yapma Zorluğu

Kodda hatalar veya boşluklar varsa akıllı sözleşmenin değiştirilmesi topluluktan büyük bir çaba ve ağ düğümlerinin konsensüs anlaşmasını gerektirir.

Gerçek Dünya Verilerini İçerme

Akıllı sözleşme, genellikle işlemlerini yürütmek için gerçek dünya verilerine ihtiyaç duyar. Bu veriler, ABD doları değeri, hisse senedi fiyatı veya dünya genelinde sevk edilen bir ürünün konumu gibi bilgiler olabilir. Bu bilgileri sağlamak için genellikle üçüncü taraflar kullanılır, ancak oracle teknolojisi (örneğin Chainlink veya Band Protocol) bu bilgileri Blockchain’e dış zincir verileri kullanarak getirir.

Akıllı Sözleşmenin Geleceği

Geliştiriciler, Blockchain teknolojisini destekleyen akıllı sözleşmenin sunduğu derin yetenekleri keşfetmeye yeni başlamışlardır. Bu teknolojinin kullanım alanları hızla büyümekte olup birçok kişi şu anda geleneksel sözleşmenin işlemleri dikte ettiği yeni alanlarda fırsatları görebilmektedir. Bu potansiyel kullanım örneklerine şunlar dahildir: İpotekler, dijital kimlik yönetimi, tedarik zinciri lojistiği, hisse senedi ticareti ve menkul kıymetler, organ tahsisi/nakil listeleri, mülk kiralama/kiralama ve daha fazlası.

Akıllı sözleşmenin sunduğu potansiyel, geleneksel sözleşmeye göre hız, maliyet ve güven açısından önemli avantajlar sağlar. Teknolojinin gelişimiyle birlikte daha fazla sektörün akıllı sözleşmenin benimsemesi ve mevcut sistemlerini bu teknolojiyle optimize etmesi beklenmektedir. Akıllı sözleşme, sadece dijital dünyada değil, fiziksel dünyada da devrim yaratacak bir potansiyele sahiptir.

Sorumluluk Reddi: Bu makale yalnızca bilgi amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto paralara yatırım yapmak yüksek risk içerir ve herkes kendi araştırmasını yapmalıdır. Kriptofoni.com ve yazarları bu bilgilerin doğruluğu veya eksiksizliği konusunda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

En güncel Bitcoin, altcoin ve genel kripto para gelişmelerinden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Whatsapp, Telegram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızı takip edin!