Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
  • Google Play Uygulamamız

Bitcoin Hack’lenebilir mi? Bitcoin Güvenilir mi Sorusuna 8 Başlıkta Cevap

Yeni kripto para yatırımcılarının

Yeni kripto para yatırımcılarının düştüğü en büyük yanılgı, Bitcoin borsalarının veya Bitcoin alım satım platformlarının hack’lenmesini Bitcoin’in hack’lendiği şeklinde yorumlamasıdır. Günümüzdeki merkezi kripto para borsaları zaman zaman hack’lenirken, merkeziyetsiz Blockchain’lerin (Bitcoin Blockchain’i gibi) saldırılara uğraması ve hack’lenmesi oldukça zordur. Çünkü bu Blockchain tabanlı ağların hack’lenmesi neredeyse imkansızdır.

Bu rehberimizde Bitcoin hack’lenebilir mi, Bitcoin güvenilir mi, Bitcoin neden hack’lenemez gibi konuları ele alacak, merak edilen soruları cevaplayacağız.

Bitcoin’in Hack Saldırılarılarına Karşı Koruyan Faktörler!

Merkeziyetsizlik ve Açık Yazılım

Bitcoin’in arkasındaki Blockchain teknolojisi, eşten eşe (P2P), açık kaynaklı ve halka açıktır. Doğru ekipman ve yeterli bilgiye sahip olan herkes Bitcoin Blockchain’inin bir parçası olabilir. Bu durum, Bitcoin Blockchain’in şeffaf kalması ve daha fazla kullanıcının ağa katılmasını teşvik etmektedir. Örneğin, hacker’lardan gelen saldırıların gücünü azaltarak ağı koruyan Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) gibi fikir birliği mekanizmaları bulunmaktadır.

Bitcoin Blockchain’i gibi bir Blockchain’in merkeziyetsiz yapısı, ağın düğüm (node) olarak bilinen birden çok bilgisayara dağıtıldığı yani ağın dağıtık olduğu anlamına gelir. Bu da tek bir hata noktasını ortadan kaldırarak, hatasızlığı sağlar. Merkeziyetsizlik şeffaflığın devam etmesi ve daha fazla kullanıcıyı ağa çekmek için oldukça önemlidir. Blockchain’ler ortak bir hedef için birlikte çalışan farklı teknolojik mekanizmalara sahiptirler. Örneğin, hacker’lardan gelen siber saldırıları azaltarak ağı koruyan iş kanıtı (PoW) ve hisse kanıtı (PoS) gibi fikir birliği mekanizmaları bulunmaktadır.

Bir Blockchain’in mimarisi, protokole bağlanmadan önce düğümlerin (nodes) bir işlemi doğrulamak için nasıl işbirliği yapacağını belirler. Bitcoin, Bitcoin Cash gibi PoW sistemini kullananan ağlarda bir işlemin geçerli sayılabilmesi (onaylanması) için düğümlerin minimum %51’inin onayı gerekmektedir.

Hashing Algoritması

Her işlem bir blok olarak adlandırılır ve birkaç işlemin birbirine bağlanması bir blok zinciri (Blockchain) oluşur. Özellikle, bir blokun onu benzersiz kılan kriptografik yönleri bulunur. Bir ağın hash algoritması doğrudan doğruya ayrıntıları belirler. Örneğin, Bitcoin Blockchain’i işlem verilerini alan ve bunları 256 bitlik bir hash haline getiren/sıkıştıran çift SHA-256 hash işlevini kullanır.

Bitcoin Blockchain
Hash Algoritması Anlatımı – Kaynak: CoinMarketCap

Hash değeri bir işlemin tersine çevrilmesini zorlaştırarak bir işlem üzerindeki esnekliği neredeyse sıfırlar. Zincirdeki her blok, önceki bloktan belirli bir veri kümesi içerir. Bu nedenle bir hacker hash’i tersine çevirse bile ortaya çıkan blok, farklı bir hash çıktısına sahip olacağından dolayı sitem onu reddedecek ve blokların geri kalanıyla senkronize olmayacaktır (eşleşmeyecektir).

%51 Saldırısı Yapmak Neredeyse İmkansızdır

Bir Blockchain ne kadar uzun süre var olursa ve ne kadar çok yeni kullanıcı çekerse, artan hash gücü nedeniyle %51 saldırısına uğrama olasılığı o kadar azdır.

Dip Not: Bir hacker’in Bitcoin ağındaki bir işlemin hash’ini tersine çevirmesi için Bitcoin Blockchain’in gücünün en az %51’ini kontrol etmesi gerekmektedir.

Bu belirli bir noktada böyle bir saldırır oldukça maliyetli olacağı anlamına gelir. Bu nedenle Bitcoin Blockchain’inin gücü düşünüldüğünde böyle bir saldırı ihtimali neredeyse imkansızdır.

Kuantum Hesaplama Gücünü Kullanarak Bitcoin’i Hack’lemek

Bitcoin Blockchain’nin hack’lenmesini daha da zor kılan bir başka faktör de yeniden hash edilmiş blokun zincirin ortasında olması durumudur. Hacker’ın yeni blokta tarih damgasını kullanabilmesi için önceki blokları yeniden hash etmesi gerekmektedir.

Bitcoin için bu ancak ve ancak şu anda mevcut olmayan yeni nesil kuantum hesaplama ile mümkündür. Ve öyle olduğunda bile, kuantum saldırılarını önlemek için Blockchain tabanlı bir kuantum savunma mekanizmasının ortaya çıkmayacağını kim söyleyebilir?

PoS Tabanlı Hack’ler

PoS tabanlı sistemlerde riskler ağın gücünü belirler. Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse, işlemlerin onaylanması ve yeni blokların bulunması (veya çıkarılması) için yerel Blockchain varlıklarını yetkilendiren veya aktif olarak varlıklarını kilitleyen kullanıcılar olması gerekir. Bu tür sistemlerde bir hacker kripto para biriminin dolaşımdaki arzının yarısından çoğunu kontrol ettiğinde ağa saldırıda bulunabilir.

Böyle bir saldırı için hacker’ın saldırı yapacağı kripto para biriminin dolaşımdaki arzının %51’inden fazlasını elinde bulundurması gerekmektedir. Bitcoin için böyle bir saldırı imkansızdır çünkü Bitcoin ağında kullanılan sistem Pos değil PoW’dur.

Bitcoin Hack’lenemez mi? Cevap: Hash Rate!

Bu oldukça önemli ve iyi bir soru. Şimdiye kadar kayda değer %51 saldırı kurbanları arasında Ethereum Classic, Bitcoin Gold, Electroneum ve Grin yer alıyor.

Bitcoin Hash Rate
Bitcoin Hash Rate’i (1 Ocak 2021)

Ethereum Classic ağı, PoW fikir birliği algoritmasını kullanmaktadır. Bitcoin aynı algoritmayı kullansa da Ethereum Classic’in çok daha az sayıda düğüm (node) ve sistemi güvence altına alan madencisi bulunmaktadır. Yani ağ daha az işlem gücüne (hash rate) sahiptir ve bu durum hacker’ların ağın kontrolünü ele geçirmesini kolaylaştırmaktadır.

Blockchain Hack’lerinin Geleceği

Şimdiye kadar kimse tek başına bir Blockchain’i hack’leyemedi. Bitcoin ağı ise şimdiye kadar hiç hack’lenmedi.

Genellikle bir Blockchain’in güvenliğini kırmak için bir grup hack’er veya geliştirici ekibinin işbirliği yapması gerekir. Blockchain’ler, düğümlerin (node) sayısının veya staker’ların artmasıyla güçlenirler ve bu şekilde merkeziyetsiz bir ağın hack’lenme olasılığı giderek düşer.

Kısacası, eğer birisinin “Bitcoin hack’lenmiş” dediğini duyarsanız artık bunun doğru olmadığını, mevcut şartlarda böyle bir şeyin mümkün olmadığını biliyor olmalısınız.

Sorumluluk Reddi: Bu makale yalnızca bilgi amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Kripto paralara yatırım yapmak yüksek risk içerir ve herkes kendi araştırmasını yapmalıdır. Kriptofoni.com ve yazarları bu bilgilerin doğruluğu veya eksiksizliği konusunda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

En güncel Bitcoin, altcoin ve genel kripto para gelişmelerinden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Whatsapp, Telegram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızı takip edin!